最新来华签证政策 - 一线曙光

 

签证规定

中国大使馆上个月在其官方网站上正式宣布,从2022年8月24日起,德国学生可以申请赴华学习的签证。这是一个重要且良好的信号,能够让人们看到中国继续追求高等教育机构的国际化和推动国际学术交流的希望。因为近两三年外国学生无法进入中国,国际交流和合作项目,包括中德项目都受到了巨大的影响。虽然部分教学可以通过在线课程来维持,但在亲身在留学国家生活学习是一切国际合作的核心。特别是对于获得真实和全面的跨文化能力,亲身体验是不可或缺的。签证最初将主要发放给所谓的 “寻求学位的学生”。同时,德国的大学已经得到中国驻柏林大使馆的承诺,计划在中国停留一个学期以上的交换生也可以申请入境签证。

防疫政策

飞往中国面临较大挑战主要是航班费用是否可以负担,航班是否可靠,还有在当地酒店隔离的费用和期限是否可以接受。中国政府继续坚持疫情动态清零政策。因此在过去的几个月里,中国高校在本地疫情爆发期间,对其学生和教师实行了严格和长时间的封控。中国境内旅行也很比较复杂,很可能因短期区域风险管控而无法按计划返回。通常情况下,大学管理部门要求学生在该大学所在城市提前居留满7日之后才能返校。前往中国前,这一点应该认真考虑。旅行提示 中国:旅行和安全提示——外交部(auswaertiges-amt.de)

交互合作

中国的合作高校依旧表达了对继续与德国合作项目的极大兴趣。疫情也同样减少了中国学生的国际流动。2021年,中国学生以40136人的数量,继续居于德国最大的外国学生群体榜首。但是比上一年减少了1000人。特别是新生入学数量在疫情爆发初期急剧下降:在19/20年冬季学期有8225名中国人注册,而21/22年冬季学期仅有5854人(数据来源:Destatis)。2021年在中国的德国学生人数并没有官方统计数据。中国教育部公布的数据显示,2019年在华德国留学生数量为8108人,2020年为3400人。目前,DAAD中国代表处了解到只有少量德国学生在中国。DAAD2021年资助数据表明,2021年共新增了209名来自德国的受资助人。这其中不仅包括学生,还包括DAAD讲师以及其他讲师。此外,在德国在线完成中国高校学习的学生也会得到资助。缺乏交流于互相融入的现象非常明显。中国没有德国学生,德国未来一代也就没有中国专家,这一点令人担忧。但现在至少有了一丝希望的曙光,这令人感到欣慰。

一年前DAAD针对相关情况进行了相应报道 Geschlossene Grenzen | DAAD China

德国高校推广

Innovative, communicative, unique: Master of Manufacturing Technology ...

Apply for the two-year, fully English-taught Master´s program in manufacturing technology (MMT) from Feb. 1st – Mar. 15th at TU Dortmund University, Germany. The program is free of tuition fees.

更多

在德国排名第一#的慕尼黑工业大学(TUM)新加坡校区学习

我们与亚洲顶尖大学合作提供硕士学位课程,TUM Asia的学生有机会在新加坡蓬勃发展的经济格局中将德国工程与亚洲相关性相结合。

更多

Study in Berlin – Summer and Winter

FUBiS is an intensive academic program of Freie Universität Berlin through which students can earn credits. Sessions run for 3 to 6 weeks taking place in summer and winter.

更多

Study in Berlin - MBA & International Master’s Programmes

Our internationally recognized MBA & Master’s programmes will provide you with the knowledge and tools to conduct business in the global market.

更多

Enhance your career opportunities with an MBA from Pforzheim Universit...

Advance your career with an MBA from Pforzheim University! We equip you with distinct advantages for the business of tomorrow at one of the best Business Schools in Germany.

更多

Boost your career with the International Master‘s in Project Managemen...

Boost your career. Acquire a German Master’s degree in Data Science & Project Management. Join us at HTW Berlin – On Campus or Online!

更多

Study in English - Live in German(y)!

Upgrade your career with an English-taught MSc or MBA degree from Offenburg University! Your gateway to a qualified job in Germany and around the world!

更多

MBA & Engineering in Life Science Management Programme

Internationally accredited MBA&E providing life science expertise required in leaders of the future combining comprehensive, industry-specific knowledge and management skills.

更多
1/8

显示联系和其他信息